Besöket hos Huddinge Reuma och lite tankar :)

Minns inte vad avdelning heter men det är där de kollar och avgör om /vad man har för reumatiskt
 
Besöket gick bra. Ja bra och bra. det visade sig att jag har den kroniska sjukdomen som heter ankolyserande spondylit/bechterews. Bra för nu kommer jag få rätt mediciner och kan stoppa/hämma sjukdomsförloppet. Få mindre värk och få mer livskvalitet :) Men känns inte så kul att veta att man kommer ha sjukdomen resten av livet. Men då säger jag det blir vad man gör det till ;) :)
 
Nu har jag fått ett facit jag kan gå efter och lära mig hur sjudomen är och förstå varför jag känner som jag gör. Och ändra på saker jag gr fel osv. 
 
En del säger att man blir inte bättre för att man får en diagnos och man får inte bättre hjälp av vården ändå osv... Och jag säger det blir vad man gör det till ;) Nä men klart som fan att man inte blir friskare, men du kan göra bättre val som resultererar i att du mår bättre. Jag har träffat några inom vården som gör så man bara vill gå hem och låtsas att man mår bra och aldrig mer vill uppsöka vården. Tyvärr funkar det inte ialla fall inte för mig att förtränga och förneka, tär otroligt mycket på en psykiskt undermedvetet. 
 
Jo det finns dem som har det värre, men man ska inte jämföra så. Man kan känna sig lyckligt lottad och uppsaktta livet, men tanken är att ta vara på det man har och inte få omvänt tankesätt som att jag kan gott ha ont och må som jag gör för det finns de som har det värre. Och jag kan sätta hundar miljoner sex tusen kronor ( :) som barnen utrycker sig) på att de som har det värre vill inte att man ska gå runt och må dåligt utan få det så bra som möjligt som säkert de själva vill för sig själva oxå.
 
Man har sitt eget liv i sina egna händer, de du har omkring dig och de val man gör är nyckeln till hur du mår. att träffa rätt personer är givetvis ett stort plus, men det kan ta tid inom vården just när det gäller värk har jag märkt. Men på något sätt har man en enorm vilja och ett go liksom, man ger inte upp. Sina egan små tankar som egentligen är mål för framtiden: jag vill kunna åka skridksor med mina barn! Jag ska få hjälp, jag ska ta mig egeom detta tills jag får rätt hjälp!  
 
Känns som jag bara svamlar en massa nu, men hoppas ni förstår hur jag menar :)
 
För att återgå till besöket :)
Först fick jag träffa en sjukgymnast som mäte på min rygg, nacke och på andra ställen jag inte minns. 
Resultatet var att jag har en viss inskränkthet på rörelserna. Alltså rörligheten har minskat. 
Man kände på mina leder som aldrig är svullna och det var de inte nu heller :) Och det behöver de absolut inte vara heller om man har inflammationer i senor och fästen till muskler och senor. 
Fick swvara på en massa frågor om hälsan som röker du , vilka mediciner tar du, när upplever du att det är som värst, när började dina problem osv. Skit svårt att minnas allt. men jag fick nog till det hyfsat. Man känner sig dock lite hjärndöd när man inte kan svara på nä man slutade med en medicin som man slutatde med ganska nyligen ;)
Idag är jag helt mör i kroppen, mer värk och på andra ställen än vad jag hade tidigare oxå, ja man får lida pin för och bli fin ;) 
Fick en massa info och som tur är det mesta på papper så jag kan läsa genom det senare.
Tg lite blodprover, kissprov och sen ska jag röntga lungorna oxå. Mest för att utesluta tbc som tydligen är mer vanligt idag. inget tyder på att jag skulle ha det men det är en säkerhetsgrej när man ska börja med biologiska mediciner. 
 
Mina förväntiningar är så klart skyhöga, men som vanligt blir jag tacksam om värken bara skulle förvinna på bara ett ställe. Tänk att ha en värkfri dag! Vilken känsla liksom. och att kunna göra sake rutan att få mer värk. 
 
Med en sak är säker jag är på väg mot rätt håll :) Har bara tagit så där 6 år, men det finns de som kämpat längre. 
Hoppas denna blogg kan vara till någon hjälp för er alla :)
 
Kram så länge! 
 
 
 
 
Sara
2015-01-13 @ 14:05:49
URL: http://ryggresan.bloggplatsen.se

Både bra och dåligt då! Men ändå mest bra att veta, att få en diagnos och att kunna få rätt hjälp!
Man får aldrig ge sig, precis som du skriver, även om andra har det värre så är det ju mitt eller ditt liv dert handlar om! Att få dert så bra som möjligt :-)
Kram!

Kajsa
2015-01-13 @ 15:09:04

Hej! Inte skrivit här innan☺️ (Mailat innan) skulle vilja höra lite mer om "utredningen" inför operationen på st Görans. Jag har varit där men det som talade emot operation va att jag faktiskt va ganska bra" enligt läkare. Är du beviljad op? Hur pass dålig är du? Jag har ont att gå ständig värk i ben otroligt öm över si leder osv. Ska testa injektioner nu snart sen måste jag försöka få op! Ser ingen annan utväg ur denna hämska smärta! Kram!

Kajsa
2015-01-13 @ 15:17:40

Hej! Inte skrivit här innan☺️ (Mailat innan) skulle vilja höra lite mer om "utredningen" inför operationen på st Görans. Jag har varit där men det som talade emot operation va att jag faktiskt va ganska bra" enligt läkare. Är du beviljad op? Hur pass dålig är du? Jag har ont att gå ständig värk i ben otroligt öm över si leder osv. Ska testa injektioner nu snart sen måste jag försöka få op! Ser ingen annan utväg ur denna hämska smärta! Kram!

Svar: Hej! Ja hur pass dålig e man? Så svårt att beskriva och jämföra. Jag har ont dygnet runt, min livskvalitet påverkas enormt. Allt från sömnen till att göra vardagliga saker som att plocka in disk påverkas av smärta. Men jag tror oxå att de går mycket på vad röntgenbilderna visar. Min vänstra s-led speciellt är ju sjuk av inflammationer och har förstörts pga av det. Lite av det jag kommer ihåg att de såg på röntgen var kalkförändringar, cystor i inne leden, skelettet har börjat växa in innåt i leden med som små piggar, fettknöl mm. Men det säger ju inte att man inte har väldigt ont även om röntgen inte visar så mycket. Som tex pansen som är överrörlig har/hade ju en helt annan situation. Åh hoppas att injektionerna ger dig bra resultat det är ju oxå en del i att bli beviljad operation. Håller tummar och tår!
malinsgrejor.blogg.se

Elin
2015-01-14 @ 14:43:47

Grattis, så skönt att veta vad din smärta beror på. Du ska se att de biologiska medicinerna gör susen! Kram Elin (med RA (ledgångsreumatism) och ett steloperat bäcken.) Det blir bara bättre och bättre! http://backenblogg.blogspot.se/

Svar: Tack! Ja nu hoppas jag på att medicinen ska hjälpa. Att slippa en bäckenoperation vore det bästa! Men att få mindre värk är prio ett :)
malinsgrejor.blogg.se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

malinsminnen.blogg.se

En blogg om min resa med ett instabilt bäcken med förändringar i si-lederna-bechterews ankyloserande spondylit. En blogg om man tankar, känslor och allt. Livet!

RSS 2.0