Graviditet och sånt

Hej alla! 
 
Tänkte skriva lite om mina graviditeter. Har säkert gjort det förr :) 
träffade ett tjej gäng i helgen och då pratade vi om just detta.
 
men först måste jag berätta att mitt bäcken klarar av det mesta just nu! Alltså sitta länge, stå mer en några minuter osv. Kan inte bära tungt och sånt belastande men det kan man ju ofta lösa. 
En anna femma med muskler och senfästen bara... Ska ta mig i kragen snart och be om ny medicin.....
 
Jo jag har två barn som det är 1 år och 9 månader mellan.
När jag blev/planerade att bli gravid så hade jag inte en tanke på att mitt bäcken skulle bli sämre.
Jag visste inte ens att jag hade problem med bäckenet... Även fast jag hade haft ont i det från tonåren så trodde jag tex att det var pga att kag var otränad, det kanske var ischiasnerven mm.
Men i alla fall jag mådde toppen rent psykiskt i graviditeterna och jag tror att det därför ändå kändes helt ok för mig. Liksom ok det är så här det ska vara.
Men i efterhand har jag ju fattat att det var ju inte ok. 
Med äldsta fick jag mest ont i si-lederna. När man skulle byta sida i sängen, böja sig osv. Klassiska foglossningstecken liksom. Men tänkte jag kan ju gå så så farligt är det inte :)
med andra barnet började det redan i 2-3 månaden och då var det framfogen som var värst.
Ska säga att si-lederna var inte ok sedan innan heller. Efter graviditeten kunde jag inte leka på golvet som andra jag låg ner på golvet och lekte mest. Och ibland grät jag minns jag :( framfogen som heter pubis något började hugga oxå och speciellt när jag försökte komma ifatt min äldsta. si-lederns Högg oxå. när jag legat på rygg länge så knakade även framfogen. Kändes helt sjukt. Det kändes så stelt men ändå så rördes det.
efter andra grabiditetn blev inte bäckenet bättre heller. Gick några år pch jag fick mer och mer ont på andra ställen oxå.
Då trodde man att jag hade fibromyalgi.... men jag kände att det stämmer inte så jag stod på mig och det visade ju sig att jag har AS/Bechterews. Inte roligare det men nu vet jag vad man kan göra åt det och inte. 
 
I efterhand tycker jag att läkarna på vårdcentralen borde att haft kännedom om denna sjukdom och låtit mig tagit prov för den för längesen. Men inte mycket man kan göra åt det. har till och med fått höra att jag inte har någt reumatiskt. se där ja det hade jag visst.
Så åren som gravid och de minsta småbarns åren var ganska tuffa.
Men jag är glad att jag gjorde det just då och så tätt. Idag hade jag med allt jag vet om min kropp nog inte vågat.
 
Jag fick göra kejsarsnitt med första barnet Då han inte sjönk ner. Men vet faktiskt inte varför. Och valde att göra det med andra barnet oxå. Mina vägde båda över 4,1 och 4,4 kg så jag vågade faktiskt inte föda vaginalt. Kände att det var något som inte stämde. Och det gör inget heller. Är så glad att det gick bra :) 
 
vore roligt att höra om era gravid historier :) 
 
kram så länge! 
 
 

Jobbar på och är lite irriterad

Det går faktiskt ganska bra hittills. Har varit fullt upp så man har inte haft tid att känna efter heller. Folk sjuka, för lite folk, mycket att göra osv. 
 
Har dock fått mer ont i hals, nyckelben området. men som i vanliga fall är det värst på morgon och fram till lunch. 
 
Har ett annat jobb på g som receptionist, men jag vet inte om jag får det. hoppas hoppas. Jag tror det skulle passa mig bättre både kroppsligt och i vad jag gillar att göra. 
 
Är lite trött på dönickar som sitter och skriver ur sig kommentarer om saker de inte har någon aning om.
Läste om missbruksvård och psykiskvård... Det finns tydligen jättebra vård för dessa människor.. bara d är mottgaliga och har orken. det jag blir irriterad över är att de flesta som hamnat i denna sits mår sjukt dåligt. i många fall säger psykvården du får sluta droga så hjälper vi dig. många klarar alltså inte av det . de skulle behöva hjälp från båda håll samtidigt. och är du inne i ett tungt beroende så är det svårt att tänka så som vi gör. man behöver hjälp att komma dit. komma dit i tanken och gå vidare mot hjälpen. Känna att man är värd vården. tänka när man inte är inne i ett rus. Jag hoppas att vården blir bättre för det är många som faller mellan stolarna nu och inte hjälps när de vill ha hjälp. känner hopplöshet när de inte får hjälp från psyk fast det är där de "hör hemma egentligen då de har grov ångest och annat. beroedenvården har inte samma resurser som psyk och tvärtom. 
känner att jag svamlar på nu för jag är ganska trött hahah.   
 
Vet inte om jag berättat för er att när jag var mammaledig med vårt andra barn så blev vi attackerade av en psyksjukman i vårt hus som vi inte kände på något sätt. Han är alltså så så sjuk. Poliser och andra sa att psykvården är jättedålig. och han själv ska ha sagt att han inte velat åka in till psyk för att han ändå inte får någon hjälp...
 
Så ja jag blir trött på när folk inte ser att vården blivit sämre. För alla. Gamla som unga. Även de som arbetar inom vården. 
 
Nä tack för mig för denna gång :) Hoppas ni har det bra!
 

Arbetsterapeutbesök

Träffade en tjej som jobbade med detta och hon var jättebra. Lyssnade och man kände att hon liksom inte bagatelliserade det man sa.
 
Fick göra styrkeprov på händerna. Sitta i prafinbad med händerna och så fick jag en del övningar.
 
Jag har fortfarande ganska starka händer. Har alltid haft det och har aldrig behövt hjälp med att öpna burkar, skruva upp saker överhuvutaget, bära tungt osv. Men jag har börjat känna att händerna inte är lika starka, får be om hjälp att öppna burkar, byter hand ofta när jag gör saker med dem dels pga orken försvinner men får oxå så jäkla ont i dem vid belastning. Samma sak med handlederna och axlarna. 
 
Kändes lite som ett besök hos sjukgymnasten. 
 
Tjejen berättade att de förr kunde skriva ut hjälpmedel men allt sådant hade tagits bort? Som handledsstöd, burköppnare osv.
 
Berättade att jag ofta vaknar av att händerna domnar och ett handledsskydd kan hjälpa mot detta.
 
Apropå händer. Har badat några gånger i år och varje gång har mina fingrar domnat bort och blivit vita. tappat känslen så jag känner inte hur mycket jag tar i, böjer osv. Skittråkigt. för det är redan tråkigt att bada när det är kallt om ni förstår :) 
 
Ha det så bra sån länge! Kram kram

malinsminnen.blogg.se

En blogg om min resa med ett instabilt bäcken med förändringar i si-lederna-bechterews ankyloserande spondylit. En blogg om man tankar, känslor och allt. Livet!

RSS 2.0